Wednesday, June 2, 2010

Petua Hilangkan Parut Cacar dan Rasa Miang

Khusus buat anda yang mengalami penyakit cacar, kini anda boleh cuba hilangkan parut dan rasa miang dengan menggunakan ubi bembang. Ubi bembang (Maranta Arundinacea) agak berbeza dengan ubi biasa. Rasanya agak manis dan berkanji.

Isi ubi bembang ini agak berurat. Ia juga mengandungi banyak kanji dan air. Manakala batangnya pula berselaput atau berkotak-kotak.


Ubi Bembang (Maranta Arundinacea)

Ubi Bembang (Maranta Arundinacea)




Selain itu, daunnya agak lebar dan panjang. Sila lihat imej di bawah sebagai rujukan anda.


Pokok Ubi Bembang

Pokok Ubi Bembang




Langkah yang perlu anda lakukan untuk hilangkan parut cacar dan rasa miang pada badan adalah seperti berikut;


1. Ambil isi ubi bembang dan bersihkan ia terlebih dulu.

2. Kemudian, parutkan isi ubi bembang.

3. Lepas tu, perahkannya sehinggalah mengeluarkan air.

4. Gunakan air tersebut untuk menyapu pada bahagian parut serta kawasan badan yang terasa miang.


Itu saja langkahnya. Saya harap anda yang mengalami penyakit cacar ni dapat mencubanya ya. Jika tak keberatan, sudi-sudikanlah kongsikan hasilnya kelak. :)


Sekian, terima kasih.


p.s: Imej diambil dari edibleplantproject.org

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More