Daun betik ni salah satu ramuan penting yang perlu ader kalau anda nak buat botok-botok. Botok-botok ni sejenis masakan yang dibungkus dengan daun pisang yang kemudiannya dikukus. Dalam tu ada pelbagai jenis ulam-ulaman dan ikan yang dimasak bersama rempah. Bagi yang suka makan ulam-ulaman, mungkin anda kata ianya sedap. :)
Ooohh, tapi saya bukan nak sentuh pasal botok-botok. Sebaliknya pasal daun betik. Seperti yang anda tahu, daun betik ni pahit rasanyer, kan? Lebih-lebih lagi kalau anda memakannya macam gitu jer!
daun betik - ms.wikipedia.org
Atas sebab itulah saya nak kongsikan satu petua menghilangkan rasa pahit tu kat sini. Caranya mudah saja. Ketika anda merebus daun betik, campurkan sekali dengan daun senduduk.
daun senduduk - melur.com
Itu saja. Mudah, kan?
Selamat Mencuba!
0 comments:
Post a Comment