Daun pegaga atau ulam pegaga ni popular di kalangan masyarakat Melayu sejak beratus tahun dulu dek kerana pelbagai khasiat yang dimilikinya. Ia selalunya tumbuh meliar dan sering dijadikan sebagai ulam atau sayur. Anda boleh menjumpainya pada celah-celah rumput di tanah yang subur dan bersaliran baik. Malah, ada di antara anda yang menanamnya di halaman rumah, kan?
Gambar pegaga (centella asiatica) - Wikipedia
Sekiranya anda menghadapi masalah kurang selera makan, daun pegaga mungkin boleh membantu. Anda cuma perlu memakannya secara mentah saja. Terutamanya ketika waktu makan tengahari. Ini kerana pengambilannya dikatakan mampu menambah selera makan anda.
Selain itu, banyak lagi khasiat pegaga untuk tubuh anda yang mesti diketahui. Antaranya;
- memperbaiki sistem penghadaman- merawat buasir
Begitu juga dengan air perahan daun pegaga dan akarnya. Jika anda meminumnya, ia baik untuk;
- menyejukkan badan- menyembuhkan lelah- mengubati demam- mengatasi masalah hati- masalah buah pinggang- cirit birit berdarah
Manakala untuk kegunaan luaran pula, anda boleh gunakan pula air perahan pegaga ni untuk membersihkan luka, kudis, ulser serta masalah kulit.
p.s: Tak lama dulu, saya pun pernah menulis mengenai artikel bertajuk "Pelbagai Khasiat Daun Pegaga". Anda boleh dapatkan sedikit info tambahan di sana.
p.p.s: Ataupun jika anda mempunyai darah tinggi, boleh rujuk artikel "Petua Kesihatan: Ubat Darah Tinggi" di sini untuk berusaha mengatasinya.
0 comments:
Post a Comment