Mungkin ada di antara anda yang pernah rasa mual atau pening setelah memakan udang ataupun ketam. Tak kiralah walau apa jua jenis masakannya. Keadaan ni tentunya membuatkan anda kurang selesa dan tak tentu arah dibuatnya.
Tapi tak mengapa. Saya ada satu petua untuk anda. Bahan utama yang anda perlukan adalah halia dan minyak tanah. Kemudian, anda ikuti langkah seterusnya di bawah.
Gambar halia - Wikipedia
1. Sediakan halia secukupnya. Kupas dan cuci halia tu agar bersih.
2. Parut halia tersebut dan campurkannya dengan minyak tanah.
3. Ramas campuran di atas sehingga rata.
4. Bila dah rata, sapukan atau gosokkan pada seluruh bahagian punggung anda.
5. Selepas itu, selimutilah seluruh tubuh anda dan tidur.
6. Lebih kurang dalam 30 minit selepas tu, badan anda akan berpeluh dan rasa mual dan pening tu akan beransur hilang.
Selamat Mencuba!
0 comments:
Post a Comment