Wednesday, December 30, 2009

Lobak Putih Ubat Darah Tinggi

Sewaktu zaman kanak-kanak dulu, saya kurang gemar memakan sayur lobak putih ni. Mungkin kerana rasanya yang kurang menyelerakan kot. Tapi saya akur yang lobak putih atau Raphanus Sativus ni banyak khasiatnya. Antaranya baik untuk sistem penghadaman dan mengatasi masalah kencing tak lawas.

Paling penting kat sini adalah ia juga baik untuk merawat darah tinggi. Saya akan kongsikan caranya seketika nanti. :)

Lobak Putih (aphanus Sativus)

Lobak Putih (aphanus Sativus) - myfolia.com



Selain lobak putih, anda juga perlukan gula batu sebagai perasa tambahan.


Cara-caranya:

1. Sediakan 1 atau 2 batang lobak putih.

2. Bersihkan ia terlebih dahulu dan ambil isinya saja.

3. Kemudian anda kisarkan atau tumbuk lobak putih tu bersama dengan gula batu sebesar ibu jari. Kisar atau tumbuk bahan tersebut sehingga halus atau hancur.

4. Setelah itu, tuangkan dan tapis jus lobak putih tu ke dalam gelas.

5. Minumlah jus tersebut 2 kali sehari.

Amalkan petua ini dan lepas tu berjumpalah dengan doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mengetahui perkembangan semasa darah tinggi anda.


Selamat Mencuba!



p.s: Bagi mendapatkan petua darah tinggi lain, anda boleh rujuk artikel terdahulu di;





0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More